Kadın yöneticilerle iletişimin yönetilmesi ve kalitesi farklılık kazanıyor!
Kurumsal itibar, yönetimin bütünündeki kalite ile sağlanabilir
Kadınların ağırlıklı olduğu iş ortamlarında ilişkilerin yönetilmesinde daha büyük özen gösteriliyor. İletişimin kalitesi ve yönetilmesi farklılık kazanıyor. Kadın gözündeki detay ve titizlik, işin yapılış biçiminin ve kalitesinin artmasını sağlıyor. Bu ise kuruluşların itibarına kadar giden yoldaki taşları temizliyor.
Stratejik halkla ilişkilerin en önemli noktalarından biri yönetim kalitesi
Stratejik halkla ilişkilerin önemli noktalarından biri yönetim kalitesi oluyor. Açık bir yönetim benimsendiğinde, kuruluşlar çeşitli aktivitelerle hedeflerini, stratejilerini, rekabet güçlerini hedef kitleri ile paylaşarak onların görüşleriyle şekillendirebiliyorlar. Kendilerini anlatarak, yeni ürünlerini tanıştırarak, yeni yatırımlardan bahsederek, iletişimi geliştirirler.
Halkla ilişkilerde stratejinin en önemli halkalarından biri olarak tanımlanan bu tür toplantılar, aynı zamanda şirketlerin ”yönetim kalitesinin” de bir göstergesi oluyor. Toplantıların sonrasında ise; katılımcılar, bu toplantıların içeriğini, etkinliğin organizasyonunu, kuruma aidiyetlerini sorguluyorlar. Rakipleriyle mukayese ederek, kendilerindeki algıya bakarlar.
Kadınların bulunduğu ortamlarda, standart yükselir
Genelde de bu tür toplantılara katılanların neredeyse yüzde sekseni erkeklerden oluşuyor. Kadınların sayısı son derece az. Toplantıyı yönetenlerin bile erkek ağırlıklı olması her zaman dikkat çeker. Bir de günlük yaşama bakar mısınız? Kadınların bulunduğu ortamlarda, pozitiflik ve yapıcılık bulunur, tartışma az olur, olumlu bir hava yaratılır ve standart yükselir.
Kadınların iş hayatında ağırlıklarının artması önemli
Kadınların yüksek oranda yer aldığı gruplarda, iletişimin yöntemi de değişir, saygınlık artar, daha özenli iletişim yönetimi sağlanır. Kadınların, detaycı ve titiz yönetimleri, etkinliklerin de eksiksiz olmasında etkili oluyor.
Kadınların işhayatında ağırlıklarının artması önemli. Bu konuda TOBB çok aktif çalışıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu kuruldu. Başkanlığını Aynur Bektaş’ın yaptığı TOBB KGK Türkiye geneline yayılarak, kadın girişimcileri örgütlemeye, yeni kadın girişimciler yaratmaya ve mevcut girişimcileri daha da geliştirmeye dönük programları geliştirdiler. Onbinler ile ifade edilen rakamlara ulaşılmaya başlandı.
Kadınların her geçen gün iş hayatında yer almaları, örgütler ve sivil toplum içinde de kadın yöneticileri ve üyelerin artmasını sağlayacak. Kuruluşların yönetim içindeki kültür ve değerlerinde kadınların etkisi artacak, bunlar da yönetim kalitesini olumlu yönde geliştirecektir.
Kadın yöneticilerle, iş dünyasında kalite çok daha iyi yerleşiyor
Günümüzde kadınları iş hayatının hemen hemen bütün kollarında görebilmekteyiz. Özellikle girişimci kadınların iş hayatındaki başarılarında iş dünyasına açılım sağlayacak”yaratıcılık, yenilikçilik ve kalite” kavramlarının yerleştiğini çok daha net görebilmekteyiz. Bu da çok ihtiyaç duyduğumuz “kaliteyi” ortaya çıkarıyor. İş dünyasında kalite aranıyorsa, kadınların girişimciliklerini ve kariyerlerindeki yükselme arzularını kesinlikle desteklemeli, hatta bu yönde teşvikler yaratmalıyız.
Kalder-Kalite Derneği, Kalite Kongresi’nin yirmincisini yaptı. “Markayla Fark Yaratmak” oturumda Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Molinas ve TNT Expres Ülke Müdürü Turgut Yıldız ile birlikteydik. Markayı ve kuruluşla fark yaratmasını konuşurken, Türkiye Coca-Cola’nın başında bir Türk kadınının olmasının önemini de özellikle vurguladım, çünkü bir dünya devi ve ülke yönetimini bir kadına bırakmış. Diğer yandan Coca-Cola Türkiye’de kadın çalışan sayısının çok yüksek olduğunu da bu sayede öğrenmiş bulundum. Sanıyorum, kadın yöneticiler arttıkça kadınların istihdamı da daha kolaylaşıyor. Dünya devlerinden diğer kuruluşlara da bunların yayılmasını çok istiyoruz.
Kalder Kalite Kongresinde de çok tartışıldığı gibi, yönetim kalitesini yaratabilmek, kuruluşların itibarına katkıda bulunacak çalışmaları yönetebilmek, detay ve titiz iletişim modeli ile gerçekleşiyor. Kuruluş aidiyet duygusunun yüksek olması, kültür ve değerlerdeki benimsenme ve geliştirme, yönetim kalitesinin girdisini artırıyor.
Kurumsal itibar, yönetimin bütünündeki kalite, iletişimin yönetilmesindeki kalite, çalışanın kalitesinin yükselmesi ve hep birlikte daha iyi iş yönetimi ve üretimi, sürdürülebilirliği olan çalışmaların yürütümü, el ele tutuşarak gerçekleştirildiğinde kurumsal itibarı yaratabilecektir.