Bugün E-PR olarak da ifade edebileceğimiz yeni iletişim kanalı bütün iletişim araçlarından daha fazla kullanılır hale geldi. Bu sayede, daha hızlı ulaşılabilen, daha kolay ve daha fazla miktarda depolanan bilgiler, hedef kitlelerin kullanımına elektronik ortamda daha düşük bir maliyetle sunuluyor.
Hepimiz gazeteciyiz, yazarız, editörüz, yayıncıyız, uzmanız, yorumcuyuz!
Yeni teknolojilerin hızla hayatımızı değiştirmesi ve gösterdiği hızlı sonuçlar, iletişimin her aşamada kullanılması sonucunu getirdi. Özellikle Web 2.0 internet teknolojilerinin imkan yarattığı bireye özel ve bireyin katılımcılığını sağlayan yeni modeller iletişimi daha da etkinleştirdi.
İnternetin sunduğu fırsatlar sayesinde halkla İlişkilerin temel görevlerinden olan, fikir ve davranışları etkilemek, pazarlama iletişimini desteklemek ve medyayı aşmak, itibara etki etmek, hayranları çoğaltmak çok daha kolay hale geldi.
İnternet teknolojisinin gelişimi ile mobil olarak da kullanılmaya başlanması, tüm dünyada interneti yeni bir çağa taşıdı. Bu etkileşim sonucu Web 2.0 ile hepimiz birer gazeteciye, yazara, editöre, yayıncıya, uzmana, kritik yapan kişilere dönüştük.
Web2.0, internet medyası, sosyal medya, bloglar, sosyal ağlar, video paylaşım siteleri ve RSS gibi insanların günlük hayatına yerleşen teknolojileri beraberinde getirdi. Kendi içeriğini oluşturmaya başlayan kullanıcılar, kulaktan kulağa yayılmayı dijital ortama taşıdı.
Web2.0 getirdiği yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlar ile de he türlü iletişimin ve kampanyaların yeni aracı haline geldi.
Teknoloji ile yeni iletişimin kolaylıkları
– Düşük Maliyet
– İki yönlü iletişim
– Nitelikli veri tabanı
– Ölçümleme
– Viral yayılma
– Medya olmadan iletişim
Teknoloji ile yeni iletişim hepimize kolaylık sağladı. Farklı açılımlar sağladı.
- Düşük Maliyet: İnternet, halkla ilişkiler sürecinin yayılma maliyetini düşürüyor.
- İki yönlü iletişim: İnternet, iletişim sürecini geri dönüş alınabilen iki yönlü
bir yapıya dönüştürdü.
- Nitelikli veri tabanı: Halkla ilişkilerde demografik olarak oluşturulan veri tabanları, yeni teknolojiler ile çeşitli kantitatif özelliklerle ayrıştırılabilir ve farklı kitlelere farklı bilgilerin ulaşması sağlanabilir.
- Ölçümleme: Web2.0 teknolojileriyle beraber yaygınlaşan ölçümleme sistemleri, anlık olarak paylaşılan yayına duyulan ilgiyi ölçme imkanını sağlıyor. Bu ölçümleme sistemleri yayınları kaç tekil ziyaretçinin takip ettiği, sayfa üzerinde ne kadar zaman harcadıkları, hangi kaynaktan sayfanıza gelip, hangi kaynağa gittikleri gibi detaylı istatistik bilgileri veriyor. Yapılan bu ölçümlemeler sayesinde iletişim sürecinin yeniden optimizasyonu kolaylaşıyor.
- Viral yayılma: Web2.0 teknolojileri halkla ilişkilerde taşınması istenen mesajı kulaktan kulağa yayma yeteneğine sahip.
Medya duvarsız iletişim: Mesaj verici ve mesaj alıcı arasında medya vs. kanallar Web2.0 teknolojileri sayesinde yıkılmıştır. Artık hepimiz birer medyaya dönüştük.