Teknoloji bize yeni iletişim kanallarını hazırladı bile ama şimdilik bilmiyoruz. Ancak çıktığı an hemen hızla uyum sağlayacağımıza çok eminim
Her ülkenin, kültürel ve geleneksel yapısı nedeniyle farklı karakterinin bulunduğunu biliyoruz. Bu karakteristik yapı, hem bireysel yapıları hem de kurumsal yapıları içererek, toplumun ve ülkenin genel karakterini oluşturuyor.
Toplumlar ve ülkelerin, ekonomik ve sosyal açıdan genişleme sağlaması, ancak, farklı ülkeleri ve toplumları tanımak, bir arada bulunmak ve güç birliği yaratmakla gerçekleşebilir.
Tam da bu noktada, toplumların hem kendi içlerinde, hem de farklı kültürel yapılarla ortak noktalarda buluşmasındaki en önemli yönetim alanı İletişim’dir.
İletişim, bireyler arasında ortak noktaları ortaya çıkartarak ve belirli hedefler etrafında toplayarak, toplumları birleştiren, farklı kültürlerden ortak sesler çıkmasını sağlama becerisini gösterebilen bir yönetim bilimidir.
Önemli olan kültürleri iyi tanımak, farklı kültürlerle ortak noktalarını bulmak, ortak hedefler doğrultusunda buluşmak ve sonuca ulaşmak, iletişim stratejileri ile biçimlendirilerek, iletişim araçları ile uygulanabilir.
Bugün iletişim sektörü, teknoloji dünyasındaki gelişimlerle başka boyutlara taşındı. Çok hızlandı ve yeni kanallar ortaya çıktı. Bilgi önem kazandı.
Ortak hedefler doğrultusunda toplumu bilgilendirmeliyiz ki, ortak bir yaşam kuran bireylere bilgi aktarabilelim ve interaktif bir iletişim modeli sağlayalım.
Kültürlerarası iletişimin amacı, ortak hedefler ve ortak yaşam kurmak
Farklı kültürlerin ortak hedeflerde buluşması, refah düzeyini yükseltir, dayanışmayı artırır, güven duygusunu geliştirir ve güç birliği oluşturur.
Ortak ses için iletişim
Kültürlerarasında ortak ses aranması, güç birliği oluşturulması, elbette ülke politikaları ile sağlanır. Ancak bunun toplumun geneline ve bireylere yayılması ve aralarındaki uyuma, dayanışmaya, güç birliğine dönüşmesi ve ortak sesin çıkması için iletişim önemlidir.
Kültürlerin arasında ortak bir iletişim yaratılmasında
– Dil
– Kültürel özellikler
– Geleneksel yapılar
– Uzaklıkların yakınlaştırılması
– Farklı görüşlerin dinlenmesi
– Çift yönlü iletişim modeli kurulması
– Çok yönlü iletişim stratejisi kurulması
– Bireyden topluma ulaşılması
önem taşır.
Nasıl bir İletişim?
Bireyler arasında;
Çok genel anlamda kültürel, siyasal, sosyal bilgi akışını interaktif olarak çok yönlü sağlamak gerekir. Birey istediği zaman istediği bilgiye kolaylıkla ulaşabilmeli, görüşünü belirtmeli, ihtiyacını söylemeli, başka kültürlere ulaşabilmeli, farklılıkları tanımalı ve sosyal yapıları takip edebilmeli, siyasal görüşleri ve yansımalarını öğrenebilmeli, diyalog yaratabilmeli ve gelen talepleri cevaplayabilmeli.
Ülkeler arasında;
Farklı kültürlerdeki bireylerin ortak hedef doğrultusunda buluşmasını sağlamak için çok yönlü ve interaktif iletişim modelinin geliştirilmesi önemli.
Bunun için, paylaşımcı, açık, sürekli ve çift yönlü bilgi akışı sağlayan iletişim modeli üzerine iletişim stratejisinin kurulması gerekir.
Ortak ilkelerin belirlenmesinde ne etkili?
– Her türlü bilgiye ulaşım
– Çeşitlilik, Farklı kültürlerle çoksesli bir ortam yaratılması
– Farklı özellikteki bireylerin farklı görüşlere katılımı
Kültürlerarası iletişimde yeni teknolojinin avantajı
– Bilgi paylaşımı
– Eğitim
– Araştırma
– Sosyal ortam yaratılması
– Siyasal ortamla yakınlaştırmak
Yeni teknolojiler, topluluklara daha çabuk ulaşarak daha kalıcı biçimde etkileme ve geri dönüş olanağı sağlıyor.
Yeni teknoloji kullanımı, toplumun tüm kesimlerini etkilediği gibi sosyal bir sistem olan örgütlerde de yapısal değişiklikler sağlıyor. Önemli olan, toplulukları öğrenen organizasyonlara dönüştürmek ve uyum sağlamalarına olanak tanımak.
Neden E.PR?
Bugün E-PR olarak da ifade edebileceğimiz yeni iletişim kanalı bütün iletişim araçlarından daha fazla kullanılır hale geldi. Bu sayede, daha hızlı ulaşılabilen, daha kolay ve daha fazla miktarda depolanan bilgiler, hedef kitlelerin kullanımına elektronik ortamda daha düşük bir maliyetle sunuluyor.
Yeni Teknoloji ve iletişimin yeni boyutları : Web 2.0
Hepimiz gazeteciyiz, yazarız, editörüz, yayıncıyız, uzmanız, yorumcuyuz!
Yeni teknolojilerin hızla hayatımızı değiştirmesi ve gösterdiği hızlı sonuçlar, iletişimin her aşamasında kullanılması sonucunu getirdi. Özellikle Web 2.0 internet teknolojilerinin imkan yarattığı bireye özel ve bireyin katılımcılığını sağlayan yeni modeller iletişimi daha da etkinleştirdi.
İnternetin sunduğu fırsatlar sayesinde halkla İlişkilerin temel görevlerinden olan, fikir ve davranışları etkilemek, pazarlama iletişimini desteklemek ve medyayı aşmak, itibara etki etmek, hayranları çoğaltmak çok daha kolay hale geldi.
İnternet teknolojisinin gelişimi ile mobil olarak da kullanılmaya başlanması, tüm dünyada interneti yeni bir çağa taşıdı. Bu etkileşim sonucu Web 2.0 ile hepimiz birer gazeteciye, yazara, editöre, yayıncıya, uzmana, kritik yapan kişilere dönüştük.
Web2.0, internet medyası, sosyal medya, bloglar, sosyal ağlar, video paylaşım siteleri ve RSS gibi insanların günlük hayatına yerleşen teknolojileri beraberinde getirdi. Kendi içeriğini oluşturmaya başlayan kullanıcılar, kulaktan kulağa yayılmayı dijital ortama taşıdı.
Web2.0 getirdiği yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlar ile de he türlü iletişimin ve kampanyaların yeni aracı haline geldi.
Teknoloji ile yeni iletişimin kolaylıkları
– Düşük Maliyet
– İki yönlü iletişim
– Nitelikli veri tabanı
– Ölçümleme
– Viral yayılma
– Medya olmadan iletişim
Teknoloji ile yeni iletişimin kolaylıkları
- Düşük Maliyet: İnternet, halkla ilişkiler sürecinin yayılma maliyetini düşürüyor.
- İki yönlü iletişim: İnternet, iletişim sürecini geri dönüş alınabilen iki yönlü
bir yapıya dönüştürdü.
- Nitelikli veri tabanı: Halkla ilişkilerde demografik olarak oluşturulan veri tabanları, yeni teknolojiler ile çeşitli kantitatif özelliklerle ayrıştırılabilir ve farklı kitlelere farklı bilgilerin ulaşması sağlanabilir.
- Ölçümleme: Web2.0 teknolojileriyle beraber yaygınlaşan ölçümleme sistemleri, anlık olarak paylaşılan yayına duyulan ilgiyi ölçme imkanını sağlıyor. Bu ölçümleme sistemleri yayınları kaç tekil ziyaretçinin takip ettiği, sayfa üzerinde ne kadar zaman harcadıkları, hangi kaynaktan sayfanıza gelip, hangi kaynağa gittikleri gibi detaylı istatistik bilgileri veriyor. Yapılan bu ölçümlemeler sayesinde iletişim sürecinin yeniden optimizasyonu kolaylaşıyor.
- Viral yayılma: Web2.0 teknolojileri halkla ilişkilerde taşınması istenen mesajı kulaktan kulağa yayma yeteneğine sahip.
- Medya duvarsız iletişim: Mesaj verici ve mesaj alıcı arasında medya vs. kanallar Web2.0 teknolojileri sayesinde yıkılmıştır. Artık hepimiz birer medyaya dönüştük.
WEB 2.0 İletişime Nasıl Yansıdı?
– Web Siteleri
– Yeni Medya
– Sosyal Ağlar
– Video paylaşım siteleri
WEB2.0 İletişime Nasıl Yansıdı?
- Web Siteleri: Bilgi akışı artık tek bir kanaldan yapılıyor. Her yaş ve eğitim düzeyi için yönetilmesi gereken çift yönlü bir iletişim alanı.
- Yeni Medya: İnternet medyası artık geleceğin medyası.
- Sosyal Ağlar: İletişim stratejisini takip eden Facebook, MySpace, Twitter gibi toplamda yirmiye yakın platformlarla kendi sosyal ağınızı yaratabilirsiniz.
- Video Paylaşım Siteleri : Video paylaşımları önemli bir bilgi akışı sağlıyor.
- E-mail: Çift yönlü bilgi akışını sağlayan iletişim aracıdır.
Çağdaş teknolojilerin halkla ilişkiler yönetimini, iletişim yöntem ve kanallarını değiştirdiğini araştırmalar söylüyor. 37 ülkeden 1.500 profesyonelin hazırladığı The European Communication Monitor 2008 raporuna göre, 2011’de geleneksel basın ve medya ilişkilerinin %24.5 değer kaybetmesi, online iletişimin %16.8, online medya’nın %26 önem kazanması bekleniyormuş. Aslında bu bizim tahminimizden veya beklentimizden farklı bir sonuç değil.
Teknolojinin getirdiği yeni kanallar halkla ilişkiler yöneticileri için yaratıcı fırsatları getirdiği gibi bir o kadar da yönetilmesi gereken alanları, yeni görevleri ve sorumlulukları getiriyor.
Çağdaş halkla ilişkiler teknolojilerinin kullanımı, etkili bir iletişim için zorunlu haldedir.
Bütün bu özetlerden sonra kültürler arası iletişime döndüğümüzde, geleceğin iletişim kanallarının internet teknolojilerinde olduğunu biliyoruz.
– Genç nüfusun artması
– Gazete, kitap vs. kaynakların okunma oranının düşük olması
– En çok zamanı internet üzerinde geçiriliyor olması
Bu nedenle,
– Farklı kitlelerin
– Farklı kültürlerin
– Farklı geleneklerin
ancak internet teknolojilerinin yarattığı imkanlar ve kanallar ile buluşturulması mümkün olacaktır.
Ortak hedeflerle kitleler, farklı ortamlarda buluşturularak bilgi zenginliği ve bilgi akışı ile uyum ve ortak yaşam oluşturulabilir.
On yıl önce online iletişim websitesiydi, bugün sosyal medya, yarın Ipad, video paylaşımları çok daha etkili olacak.
Aslında, Teknoloji bize yeni iletişim kanallarını çoktan hazırladı bile, henüz bilmiyoruz, ama eminim hızla uyum sağlayacağız.